Archive for: olejowanie włosów

Olej z pestek moreli

Olej z pestek moreli

Olej z pestek moreli wytwarzany jest z nasion owoców moreli zwyczajnej. Roślina ta uprawiana jest w Chinach, USA, Argentynie, Chile, krajach śródziemnomorskich i środkowoazjatyckich. Posiada jasny kolor oraz przyjemny i delikatny zapach. Oleju z pestek moreli nie wolno podgrzewać, ponieważ w temperaturze 70°C traci cenne składniki i właściwości. Ma podobne działanie do olejku migdałowego. Olej z pestek moreli jest stosowany […]

 
 

Olej z rokitnika

Olej z rokitnika

Olej z rokitnika pozyskiwany jest z nasion lub pulpy owoców drzewa o tej samej nazwie. Ma płynną postać, pomarańczowo – czerwony kolor i owocowy zapach. Olej z rokitnika przechowywać należy w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu – butelce z ciemnego szkła. Zachowanie pożądanych właściwości będzie możliwe wtedy, gdy produkt będzie znajdował się w lodówce lub pomieszczeniu, w którym temperatura nie przekracza […]

 
 

Olejek z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego pozyskiwany jest na drodze destylacji z liści drzewa rosnącego w Australii i Nowej Zelandii. Lecznicze właściwości olejku znane były już kilkaset lat temu. Wykorzystywano go przy problemach dermatologicznych, w infekcjach jamy ustnej i jako środek odkażający. Powszechne zastosowanie olejku z drzewa herbacianego wiąże się z pielęgnacją skóry trądzikowej. Produkt może być używany jako środek antybakteryjny i […]

 
 

Olej z orzechów włoskich

Olej z orzechów włoskich

Olej z orzechów włoskich pozyskiwany jest z ziaren lub miąższu owoców orzecha włoskiego. Roślina ta pochodzi najprawdopodobniej z Azji Środkowej. Obecnie występuje w Kalifornii, Francji, Chinach, Chile i Włoszech. Olej z orzechów włoskich powinien być tłoczony na zimno i nie może być rafinowany. Ze względu na zawartość wielu kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów olej z orzechów włoskich polecany jest do […]

 
 

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy jest jednym z najzdrowszych i najczęściej stosowanych w różnych dziedzinach życia olejów. Może być używany wymiennie z oliwą z oliwek podczas produkcji kosmetyków. Pozyskiwany jest z nasion rzepaku, rośliny bardzo dobrze znanej i powszechnie uprawianej w Europie. Nazywany jest „oliwą północy” ze względu na swoje dobroczynne działanie na organizm człowieka i skład bogaty w kwasy tłuszczowe. Pozytywny wpływ […]

 
 

Olej palmowy

Olej palmowy

Olej palmowy pozyskiwany jest z miąższu lub nasion olejowca gwinejskiego, jednego z gatunków palmy olejowej. W temperaturze pokojowej surowy olej posiada żółto – brązową barwę, natomiast rafinowany ma stały stan skupienia i biały lub jasnożółty kolor. Co ciekawe, olej palmowy jest stosowany przy produkcji margaryny, kosmetyków, a nawet smarów. Jakie właściwości posiada ten produkt? Po nałożeniu na skórę lub włosy zobaczymy, że […]

 
 

Masło kakaowe

Masło kakaowe

Masło kakaowe tłoczone jest z nasion drzewa kakaowego, które rośnie w Afryce, Indonezji oraz południowej i centralnej części Ameryki. Z tej samej rośliny pozyskuje się sproszkowane kakao. Masło kakaowe posiada zapach gorzkiej czekolady. Konsystencją przypomina twardą masę, która po ogrzaniu staje się bardziej plastyczna. Masło kakaowe rafinowane traci swój aromat i cenne składniki aktywne. Należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym […]

 
 

Olej sezamowy

Olej sezamowy

Olej sezamowy pozyskuje się z nasion sezamowych. Tłoczony jest na zimno; nie powinien być rafinowany. Posiada orzechowy i delikatny zapach i smak. Olej sezamowy ma kolor brązowy lub żółty w różnych odcieniach. Powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej do sześciu miesięcy po otworzeniu butelki. Olej sezamowy należy do kategorii olejów półschnących. Posiada wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na stan włosów. Olej […]

 
 

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni posiada ciemnozielony kolor oraz intensywny smak i zapach. Wytłoczony na zimno i nie poddany procesowi rafinacji zachowuje wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały. Polecany jest w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Olej z pestek dyni jest olejem nieschnącym, co oznacza, że nie tężeje w kontakcie z powietrzem. Jeżeli chcemy, aby nasze włosy były zdrowe i mocne, […]

 
 

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy jest produktem powszechnie znanym w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Pozyskiwany jest z nasion słonecznika, rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej, a obecnie występującej na całym świecie. Należy przechowywać go w lodówce; świeżość zachowuje przez trzy miesiące. Olej słonecznikowy wykazuje działanie odmładzające i regenerujące. Spożywczy olej słonecznikowy nie jest polecany do zabiegów kosmetycznych. Posiada inną proporcję składników w stosunku do […]