Masło kakaowe
Masło kakaowe tłoczone jest z nasion drzewa kakaowego, które rośnie w Afryce, Indonezji oraz południowej i centralnej części Ameryki. Z tej samej rośliny pozyskuje się sproszkowane kakao. Masło kakaowe posiada zapach gorzkiej czekolady. Konsystencją przypomina twardą masę, która po ogrzaniu staje się bardziej plastyczna. Masło kakaowe rafinowane traci swój aromat i cenne składniki aktywne. Należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, z daleka od źródeł światła i wilgoci.
Masło kakaowe częściej spotyka się pod postacią małych, jasnożółtych, spłaszczonych kulek. Roztapia się dopiero w kontakcie ze skórą lub w kąpieli wodnej; produkt można połączyć także z olejem kosmetycznym – otrzymamy wtedy białawą maź. Rozpuszczone masło kakaowe bardzo dobrze rozprowadza się na skórze, a co ważniejsze – nie pozostawia lepkiej powłoczki. Szybko wchłania się w skórę twarzy i ciała, łagodzi podrażnienia ust.
Jednak najważniejszą cechą masła kakaowego jest to, że działa zbawiennie na wysuszone włosy.
Dziewczyny, które mają włosy nisko- lub wysokoporowate, mogą wypróbować masło kakaowe. Kurację z tym produktem przeprowadzić również powinny wszystkie osoby z suchymi i zniszczonymi włosami. Pamiętać jedynie trzeba, że masło kakaowe nałożone w dużej ilości na włosy jest bardzo trudne do zmycia. Aby całkowicie pozbyć się kosmetyku z pasemek lub skóry głowy, użyć trzeba odżywki lub delikatnego szamponu i ciepłej (ale nie gorącej) wody. Masło kakaowe wykorzystać można jako składnik kremów lub odżywek.
Masło kakaowe zmiękcza, wygładza i nawilża włosy; odżywia także skórę głowy. Należy nanosić je na suche włosy tuż przed myciem. Nałożone na końcówki i pozostawione do wchłonięcia posiada działanie regenerujące i natłuszczające. Latem natomiast chroni włosy przed promieniowaniem słonecznym i słoną wodą morską. Co ciekawe, masło kakaowe podkreśla skręt włosów i utrwala loki.