Macadamia oilOlej makadamia pozyskiwany jest z orzechów drzewa o tej samej nazwie. Roślina rośnie dziko w Australii, a powszechnie uprawiana jest na Hawajach i w Afryce Południowej. Orzeszki makadamia składają się z jasnozielonej łupiny, wewnątrz której znajduje się biały owoc w twardej, brązowej skorupce. Olej makadamia traci ważność po ośmiu miesiącach od momentu otwarcia opakowania. Jest olejem nieschnącym, co oznacza, że nie twardnieje na powietrzu.

Olej makadamia odnalazł zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Używa się go do produkcji kosmetyków przeciwzmarszczkowych i nawilżających. Co ciekawe, olej makadamia posiada najlepsze spośród wszystkich olejków działanie antycellulitowe. Jednak olej makadamia służy przede wszystkim do pielęgnacji włosów. Dlaczego? Posiada wiele cennych właściwości: chroni przed promieniowaniem słonecznym, nawilża, wygładza i odżywia. Oczywiście takie działanie posiada tylko taki olejek, który nie został przetworzony chemicznie. Pełnowartościowy olej makadamia musi być zatem tłoczony na zimno i nie może być poddany procesowi rafinacji.

Ze względu na niesamowitą szybkość wchłaniania się, olej makadamia jest bardzo popularny w pielęgnacji włosów. Budową podobny jest do sebum wytwarzanego przez skórę głowy. Produkt zapobiega utracie wilgoci, dzięki czemu regeneracja postępuje jeszcze szybciej. Olej makadamia przynosi dobre rezultaty w połączeniu z innymi olejkami: z rumianku, z drzewa herbacianego, z arganowego, z aloesu lub z alg. Mieszanka taka przeciwdziała powstawaniu łupieżu, pobudza włosy do wzrostu, zabezpiecza włosy przed promieniami UV i odbudowuje zniszczone końcówki.

Jak wygląda zabieg z olejem makadamia? Niewielką ilość produktu należy podgrzać, a potem nałożyć na włosy i skórę głowy. Następnie pasemka rozczesuje się, a olejkowi pozwala wchłonąć. Po upływie dwóch godzin włosy trzeba umyć delikatnym szamponem. Już po zakończonym zabiegu olej makadamia można nałożyć na końcówki włosów.

 

Tagi: , , ,