Marula oilOlej marula pozyskiwany jest z drzewa o podobnej nazwie, rosnącego na południu Afryki. Olejek wytwarzany jest ręcznie z pestek owoców drzewa marula. Ma delikatny, owocowo – kwiatowy zapach, który bardzo długo utrzymuje się na skórze. Podobno efektywnością dorównuje olejkom arganowemu i kokosowemu.

Jakie właściwości posiada olej marula? Polecany jest do pielęgnacji skóry twarzy i ciała, ponieważ dobrze nawilża i chroni przed przesuszeniem. Za pomocą oleju marula dbać możemy także o włosy. Produkt zapewnia im wygładzenie, natłuszczenie i nabłyszczenie. Olej marula nakłada się na włosy na pół godziny lub na całą noc. Czas „przetrzymania” produktu zależy od tego, jak bardzo nasze włosy są zniszczone oraz od tego, czy wcześniej stosowałyśmy jakieś produkty pielęgnacyjne. Następnie włosy myje się szamponem. Taki zabieg powtarza się dwa razy w tygodniu. Olej marula nie obciąża włosów i nie powoduje przetłuszczenia skóry głowy. Polecany jest zwłaszcza w pielęgnacji włosów farbowanych i bardzo uszkodzonych.

Olej marula należy przechowywać w dokładnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Aby produkt zachował jak najdłużej swoją świeżość, nie wolno narażać go na działanie promieni słonecznych i wilgoci.

Olej marula można dodawać do kosmetyków pielęgnacyjnych, zarówno tych drogeryjnych, jak i domowej roboty. Jest olejem nieschnącym. Co to oznacza? Nałożony na skórę lub włosy nie tworzy lepkiej powłoki, lecz szybko wchłania się i natychmiast odżywia. Poza tym olej marula zawiera antyoksydanty, które chronią włosy przed szkodliwymi czynnikami pochodzącymi ze środowiska zewnętrznego. Ma również działanie antybakteryjne i regenerujące, dzięki czemu pomocny jest w walce z łupieżem lub innymi chorobami skóry głowy.

Jeszcze jedna właściwość oleju marula jest godna uwagi. Otóż, potrafi przetransportować składniki odżywcze z innych kosmetyków w głąb naskórka lub do wnętrza włosów. Dlatego tak dobrze jest dodawać go do produktów, których używamy na co dzień. Gdzie kupimy olej marula? Dostępny jest przeważnie w sklepach z ekologicznymi kosmetykami. Ponieważ jest olejkiem mało znanym, nie spotkamy go w mniejszych drogeriach.

 

Tagi: , , ,