Almond oilOlej migdałowy pozyskiwany jest z nasion drzewa migdałowca, które popularnie nazywa się migdałami. Powinien być wyciskany na zimno i nie może być rafinowany – wtedy zachowuje wszystkie właściwości odżywcze i pielęgnacyjne. Posiada jasnożółty kolor, słodki smak i niewyczuwalny zapach. Stosuje się go podczas pielęgnacji skóry twarzy i ciała oraz włosów.
Olej migdałowy nazywany jest suchym olejkiem. Dlaczego? Ponieważ posiada budowę podobną do struktury ludzkiego ciała, dzięki czemu dobrze się aplikuje, szybko wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy na powierzchni ciała. Olej migdałowy można wykorzystać jako fazę tłuszczową podczas produkcji własnych kosmetyków. Stworzyć zatem możemy produkt przeznaczony do pielęgnacji ciała, twarzy lub włosów. Pamiętać jedynie musimy, że taki kosmetyk zużyć trzeba w ciągu czterech do sześciu miesięcy – tyle bowiem wynosi termin ważności oleju migdałowego po otwarciu opakowania.

Jak działa olej migdałowy nałożony na włosy? Systematyczne używanie może odbudować zniszczone i przesuszone włosy, a także zapobiec łamaniu i wypadaniu włosów. Dodatkowo olej migdałowy odżywia, nabłyszcza i wygładza. Przeciwdziała również rozdwajaniu końcówek. Jak stosuje się olej migdałowy? Produkt należy nałożyć na całej długości włosów na około godzinę. Po upływie tego czasu głowę dokładnie myje się delikatnym szamponem. Jeżeli włosom potrzebne jest tylko lekkie nawilżenie, to aplikację można powtarzać raz w tygodniu. Natomiast przeprowadzenia dwóch lub trzech zabiegów wymagają włosy bardzo zniszczone.

Olej migdałowy posiada ponadto funkcje ochronne. Produkt nakładać można przed opalaniem się, w pójściem na basen lub w zimę, jeżeli nie nosimy czapki. Warto też posmarować końcówki włosów, które najszybciej ulegają zniszczeniu. Olej migdałowy otuli każdy włos barierą natłuszczającą, która zapobiegnie przedostawaniu się promieniowania słonecznego, chloru lub innych zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska zewnętrznego.

 

Tagi: , , ,