Olej palmowy
Olej palmowy pozyskiwany jest z miąższu lub nasion olejowca gwinejskiego, jednego z gatunków palmy olejowej. W temperaturze pokojowej surowy olej posiada żółto – brązową barwę, natomiast rafinowany ma stały stan skupienia i biały lub jasnożółty kolor. Co ciekawe, olej palmowy jest stosowany przy produkcji margaryny, kosmetyków, a nawet smarów.
Jakie właściwości posiada ten produkt? Po nałożeniu na skórę lub włosy zobaczymy, że olej palmowy świetnie nawilża, odżywia, wygładza i neutralizuje wolne rodniki. Poza tym może być używany jako kosmetyk tonizujący i oczyszczający. Olej palmowy wykorzystać można do olejowania włosów i mycia skóry głowy metodą OMO.
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kosmetyków myjących i pielęgnujących włosy, zarówno tych z drogerii, jak i z domowego laboratorium.
Olej palmowy nakłada się na mokre lub suche włosy, zaraz po myciu lub na kilka godzin przed myciem głowy. Ilość wsmarowanego produktu zależy od porowatości, stopnia zniszczenia włosów, podatności naszych pasemek na wchłanialność kosmetyków i podatności skóry głowy na przetłuszczenie. Jeżeli chcemy, aby olej palmowy zaczął działać szybciej, a kuracja przyniosła lepsze wyniki, na głowę możemy założyć foliowy czepek i ręcznik. Przy skórze głowy wytworzy się ciepło, które spowoduje wchłanianie się składników odżywczych w cebulki włosowe.
Najlepszym rozwiązaniem będzie nałożenie oleju palmowego na całą długość włosów, zrobienie koka lub warkocza i pozostawienie produktu na włosach na noc. Rankiem należy dokładnie umyć włosy szamponem bez SLS. Pamiętać trzeba o jednej bardzo ważnej rzeczy. Olej palmowy brudzi ubranie, pościel i skórę. Dlatego podczas aplikacji starajmy się omijać okolice twarzy i szyi; przyda się także stary ręcznik i bluzka.
Olej palmowy dobrze sprawdzi się nawet na włosach przetłuszczających się. Po regularnej kuracji staną się miękkie, gładkie i lśniące. Aplikację należy przeprowadzać dwa razy w tygodniu do momentu wzmocnienia się włosów i uzyskania zadowalających rezultatów.