Olej słonecznikowy
Olej słonecznikowy jest produktem powszechnie znanym w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Pozyskiwany jest z nasion słonecznika, rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej, a obecnie występującej na całym świecie. Należy przechowywać go w lodówce; świeżość zachowuje przez trzy miesiące. Olej słonecznikowy wykazuje działanie odmładzające i regenerujące.
Spożywczy olej słonecznikowy nie jest polecany do zabiegów kosmetycznych. Posiada inną proporcję składników w stosunku do kosmetycznego oleju. Poza tym olej słonecznikowy używany w kuchni jest rafinowany, czyli oczyszczony ze wszelkich substancji odżywczych. Jeżeli planujemy rozpocząć kurację, wybierzmy odpowiedni olej, a nasze włosy (i skóra też) będą nam wdzięczne.
Stosowany na włosy zapobiega przesuszeniu, puszeniu się i elektryzowaniu.
Olej słonecznikowy nawilża skórę głowy, wzmacnia i odżywia włosowe cebulki. Sprawia, że włosy są gładkie, miękkie i lśniące. Co więcej, wykorzystywany jest w produkcji kremów, maseczek i produktów przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Może stanowić także dodatek do kosmetyków robionych własnoręcznie w domu. Jak przygotować odżywkę do włosów na bazie oleju słonecznikowego? Należy go wymieszać z olejem lawendowym, oliwą z oliwek i łyżką miodu. Miksturę trzeba przelać do buteleczki z ciemnego szkła. Tak przygotowaną odżywkę przechowuje się w zacienionym miejscu, z daleka od źródeł wilgoci. Przed aplikacją odżywkę podgrzewa się w gorącej kąpieli wodnej, a potem wciera w skórę głowy i włosy. Po 30 minutach olejową miksturę zmywa się delikatnym szamponem, a włosy pozostawia do wyschnięcia.
Najlepszy olej słonecznikowy to taki, który powinien być tłoczony na zimno i równocześnie nie może być rafinowany. Dlaczego? Podgrzewanie nasion i proces oczyszczania prowadzą do zaniku większości witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych. Ważne jest, żeby olej słonecznikowy przechowywany był w butelce z ciemnego szkła.