walnut oilOlej z orzechów włoskich pozyskiwany jest z ziaren lub miąższu owoców orzecha włoskiego. Roślina ta pochodzi najprawdopodobniej z Azji Środkowej. Obecnie występuje w Kalifornii, Francji, Chinach, Chile i Włoszech. Olej z orzechów włoskich powinien być tłoczony na zimno i nie może być rafinowany.

Ze względu na zawartość wielu kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów olej z orzechów włoskich polecany jest do pielęgnacji skóry i włosów. Wykazuje właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Wspomaga działanie układów krążenia, sercowego, nerwowego i innych, pomaga w walce z chorobami skóry i zapobiega zapaleniom stawów. Olej z orzechów włoskich znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Doskonale nawilża skórę, pomaga w leczeniu drobnych ran, łuszczycy i wyprysków.

Olej z orzechów włoskich jest także wykorzystywany w pielęgnacji włosów. Chroni pasemka przed promieniowaniem słonecznym (zawiera naturalny filtr SPF 3 – 4), gorącym lub mroźnym powietrzem i wszystkimi zanieczyszczeniami pochodzącymi ze środowiska zewnętrznego. Jak to możliwe? Nakładając olej z orzechów włoskich, tworzymy wokół włosów niewidzialną barierę. Produkt nawilża i nabłyszcza przesuszone włosy, sprawia, że stają się miękkie i gładkie w dotyku. Dodatkowo reguluje poziom sebum wydzielanego przez skórę głowy i utrzymuje odpowiedni poziom wilgoci włosów. Może być pomocny w walce z chorobami skóry głowy, takimi jak: łupież, łuszczyca, swędzenie.

Jeżeli chcemy mieć piękne i zadbane włosy, stosujmy olej z orzechów włoskich zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Spożywanie produktu lub wcieranie go we włosy i skórę głowy nadaje blask i miękkość oraz wspomaga wzrost włosów. Struktura i cebulki włosa zostają odżywione i wzmocnione. Olej z orzechów włoskich można połączyć z żółtkami jaj i powstałą w taki sposób odżywkę nakładać na włosy. Aby kosmetyk działał efektywniej, warto po jego aplikacji głowę owinąć ręcznikiem na co najmniej godzinę. Po upływie tego czasu maseczkę zmywa się szamponem.

 

Tagi: , ,