Sea-buckthorn oilOlej z rokitnika pozyskiwany jest z nasion lub pulpy owoców drzewa o tej samej nazwie. Ma płynną postać, pomarańczowo – czerwony kolor i owocowy zapach. Olej z rokitnika przechowywać należy w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu – butelce z ciemnego szkła. Zachowanie pożądanych właściwości będzie możliwe wtedy, gdy produkt będzie znajdował się w lodówce lub pomieszczeniu, w którym temperatura nie przekracza 25°C.

Olej z rokitnika pielęgnuje skórę twarzy i ciała oraz włosy. Pomaga nawilżyć i odżywić cerę, a także zapobiega wypadaniu włosów. Jeżeli chcemy uzyskać takie rezultaty, olej z rokitnika powinien być stosowany zewnętrznie i wewnętrznie. Codzienne spożywanie produktu lub nakładanie go na włosy, przynosi bardzo dobre rezultaty. Włosom suchym zapewnia nawilżenie, nabłyszczenie i wygładzenie. Tłustą skórę głowy oczyszcza, odświeża i tonizuje.

Włosy suche pielęgnować można własnoręcznie przygotowaną płukanką. Do jej przyrządzenia potrzebne będą: kilka kropel oleju z rokitnika i olejku rycynowego oraz rumiankowy napar. Wszystkie składniki należy wymieszać i nałożyć na 30 minut przed myciem. Po upływie tego czasu preparat dokładnie zmywa się. Osoby, które mają włosy tłuste, mogą wetrzeć w skórę głowy i włosy niewielką ilość oleju z rokitnika pół godziny przed myciem. Potem włosy należy umyć wodą z dodatkiem wywaru z pokrzywy. Olejem z rokitnika pielęgnować można każdy typ włosów. W tym celu łączy się go z innymi olejami kosmetycznymi (rzepakowym i/lub rycynowym), pozostawia na włosach na dwie godziny, po czym dokładnie spłukuje.

Olej z rokitnika posiada właściwości zapobiegające wypadaniu włosów i powstawaniu łupieżu. Zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny i wiele innych składników cennych ze względu na pielęgnację pasemek. Pamiętać trzeba, że olej z rokitnika brudzi skórę i ubranie. Dlatego przed każdą aplikacją należy rozcieńczać go z wodą, kosmetykiem myjącym włosy lub innym olejem.

 

Tagi: , , ,