castor oilOlejek rycynowy jest najbardziej znanym i łatwo dostępnym produktem pielęgnacyjnym. Pozyskiwany jest z nasion tropikalnego drzewa – rącznika pospolitego. Wytworzenie olejku polega na wyciśnięciu na zimno i zagotowaniu substancji obecnej w nasionach. Proces pozyskiwania trwa tak długo, ponieważ rącznik pospolity zawiera toksyczną substancję. Olejek rycynowy to jasnożółta ciecz, która w kontakcie z powietrzem gęstnieje. Znany był już w starożytnym Egipcie i Indiach jako lekarstwo. W takim charakterze stosowany jest do dziś.

Mimo że olejek rycynowy nie jest tak często wykorzystywany w kosmetyce, to wiele kobiet używa go jako produkt pielęgnujący włosy. O wiele częściej stanowi dodatek do błyszczyków i szminek, ponieważ posiada właściwości nabłyszczające. Jednak przy dłuższym stosowaniu może powodować wysuszenie naskórka. Ostrożnością należy się wykazać także podczas pielęgnacji włosów. Z jednej strony olejek rycynowy nabłyszcza i pobudza wzrost włosów, jednak z drugiej może być przyczyną podrażnień skóry głowy i wypadania włosów.

Olejek rycynowy może być wykorzystany w różnych kuracjach wzmacniających i pielęgnacyjnych. Jeżeli naszym problemem jest wypadanie włosów, wystarczy, że wieczorem wmasujemy podgrzany produkt w skórę głowy, założymy foliowy czepek, a rano umyjemy głowę szamponem. Taką kurację powinno stosować się raz w tygodniu. W przypadku zniszczonych, suchych i pozbawionych blasku włosów, łupieżu lub rozdwojonych końcówek olejek rycynowy można stosować wraz z innymi olejkami i produktami pielęgnacyjnymi.

W połączeniu z oliwą z oliwek, octem jabłkowym, naftą kosmetyczną, masłem Shea, woskiem pszczelim lub olejkiem jojoba może przynieść bardzo pozytywne efekty kuracji.

Olejek rycynowy w widoczny sposób poprawia kondycję włosów. Całkiem nieźle radzi sobie także z matowymi pasemkami, wypadaniem włosów i rozdwojonymi końcówkami. Wsmarowany w skórę głowy potrafi wzmocnić mieszki włosowe i pobudzić do wzrostu nowe włosy. Ponadto olejek rycynowy przywraca włosom blask, gładkość, miękkość oraz ładny i zdrowy wygląd.

Jaki olej rycynowy jest najlepszy?

Olejek rycynowy to klasyk wśród olejów kosmetycznych! Kobiety pokochały go za działanie przyspieszające wzrost rzęs, brwi i włosów, a także zwalczanie trądziku. Jednak najlepsze działanie ma tylko olejek rycynowy o odpowiedniej jakości. Taki jak olej rycynowy Nanoil – tłoczony na zimno, nierafinowany, organiczny i skoncentrowany. W jego składzie króluje kwas rącznikowy, a także witaminy A i E, dzięki czemu:
olejek-rycynowy-nanoil

  • zwalcza bakterie i grzyby,
  • przyspiesza wzrost włosów,
  • zagęszcza rzęsy i brwi,
  • leczy i zmniejsza trądzik,
  • regeneruje oraz wzmacnia,
  • lekko przyciemnia włosy,
  • hamuje wypadanie włosów,
  • doskonale oczyszcza skórę.

Sprawdź go na:
www.nanoil.pl/olej-rycynowy

 

Tagi: , , ,