jojoba oliOlejek jojoba pozyskiwany jest z ziaren wiecznie zielonego krzewu o takiej samej nazwie. Metoda wytwarzania polega na tłoczeniu na zimno i nie poddawaniu go rafinacji. Posiada płynną konsystencję, żółty kolor, lekko orzechowy zapach i jednolitą konsystencję. Olejek jojoba należy przechowywać w temperaturze pokojowej (będzie miał wtedy płynną postać) lub w lodówce (zmieni stan skupienia na stały). Ważne jest, aby opakowanie produktu było dokładnie zamknięte. Co ciekawe, olejek jojoba jest jadalny, ale niestrawny.

W składzie olejku jojoba znajdziemy między innymi nienasycone woski i kwasy tłuszczowe. Ze względu na te składniki olejek jojoba jest chętnie stosowany przy produkcji kosmetyków, maści i innych produktów pielęgnacyjnych lub leczniczych. Używany jest także jako nośnik perfum.

Olejek jojoba ma zastosowanie w pielęgnacji skóry ciała, twarzy i włosów. Jego skład jest zbliżony do sebum wydzielanego przez skórę. Dlatego tak dobrze ją nawilża, ujędrnia i odżywia. Pobudza także odnowę komórkową skóry, a co za tym idzie – wzrost włosów. Olejek jojoba posiada działanie bakteriobójcze, stąd pomaga w walce z łupieżem i chorobami skóry głowy. Nałożony na włosy zapewnia ochronę przed promieniami słonecznymi, gorącym powietrzem lub mrozem. Podczas dłuższej i regularnej kuracji wzmacnia włosy, zapobiega łamaniu, przywraca naturalny blask. Olejek jojoba wmasowany w skórę głowy, przedostaje się do cebulek włosowych i poprawia działanie torebek włosowych. Może być nakładany bezpośrednio na włosy lub dodawany do maseczek, odżywek, szamponów. Olejek jojoba pomaga w rozczesywaniu splątanych myciem włosów. Należy pamiętać, że produkt może obciążać pasemka, dlatego zaraz po skończonym zabiegu należy go dokładnie zmyć szamponem, w składzie którego nie występuje SLS. Olejek jojoba można łączyć z innymi olejkami w celu polepszenia kondycji włosów i skóry głowy.

 

Tagi: , , ,